• رها فهیمی
    نویسنده: رها فهیمی

بسیاری از گیمرهایی که به‌صورت حرفه‌ای با لپ تاپ‌شان بازی می‌کنند، از یک راز مهم بی‌خبر هستند. آیا می‌دانستید که می‌توانید گرافیک لپ تاپ گیمینگ خود را ارتقا دهید؟ پاسخ این سوال مثبت است و در ادامه قصد داریم که بیشتر در این رابطه صحبت کنیم.

حتی اگر تعداد محدودی از شما می‌دانستید که چنین کاری شدنی است، اما احتمالا فکر می‌کنید که این کار پر هزینه و زمان‌بر بوده و ارزش این را هم ندارد که بخواهید سلامت لپ تاپ خود را به خاطر آن به خطر بیندازید. واقعا چه کسی دوست دارد که هزینه بالایی برای کارت گرافیک صرف کرده و ریسک قرار دادن آن روی لپ تاپی که هم‌اکنون قیمت بسیار بالایی دارد را بپذیرد؟

احتمالا شما فکر می‌کنید که وقتی کارت گرافیک دیگری را روی لپ تاپ خود به کار بیندازید، پس از چند ماه استفاده لپ تاپ شما منفجر شده یا اتفاقات دیگری برایش روی می‌دهد.

ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ

فروشندگان محدودی در کشورهای مختلف حضور دارند که این کار را برای علاقه‌مندان انجام می‌دهند. به‌طور مثال، شرکت یوروکام در کانادا این امکان را برای مشتریان خود فراهم کرده و در کشورهای مختلفی مانند ایران نیز این امکانات توسط تعمیرکاران متخصص و شرکت‌های مختلف ارائه می‌شود. کیت‌های مخصوصی برای این منظور وجود دارد و آن‌ها برای ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ خود، از آن بهره می‌بردند. کارایی این کیت‌ها اثبات شده بود، اما صرفا باید توسط یک متخصص انجام می‌شد تا خطری لپ تاپ و کارت گرافیک خریداری شده را تهدید نکند.

بیشتر بخوانید: راهنما قدم به قدم ارتقا رم لپ تاپ + آموزش نصب مراحل

ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ؛ تعدیل انتظارها

اول از همه، قبل از اینکه خیلی فکرتان را درگیر این موضوع کنید، باید بگوییم که باید انتظارات خود را تعدیل کنید. با عوض کردن کارت گرافیک لپ تاپ خود، نمی‌توانید چند سال دیگر این محصول گیمینگ خود را بیشتر نگهداری کرده و تمام بازی‌های گرافیکی و AAA را اجرا کنید. این سبک فکر صحیح نیست و کمی باید نگاه ویژه‌تری به موضوع داشته باشید.

قوانین خاصی در این زمینه وجود دارد و شما هر لپ تاپی را نمی‌توانید ارتقا دهید. تنها لپ تاپ‌های بالارده که وزنی کمتر از ۳ کیلوگرم دارند، طبق یک قانون نانوشته می‌توانند این ارتقا را در دستگاه خود داشته باشند. لپ تاپ در طی عملیات ارتقا، تحت فشار قرار می‌گیرد و گویا کارشناسان این میزان را مناسب دانسته‌اند. گزینه‌های به‌روزرسانی کارت گرافیک لپ تاپ، معمولا فقط برای لپ تاپ‌های بزرگ ارائه شده است و لپ تاپ‌های متداولی در این زمینه وجود دارد که چنین کارهایی روی آن‌ها انجام می‌شود.

ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ

خبر خوب این است که حتی اگر لپ تاپ شما متعلق به یک کمپانی مخصوص سازنده لپ تاپ گیمینگ ناشناس باشد، احتمال بسیار زیادی وجود دارد که توسط Clevo ساخته شده باشد. این برند لپ تاپ‌هایی با تم رنگی متنوع روانه بازار می‌کند که ده‌ها طرح مختلف از آن برای ده‌ها سازنده مختلف کامپیوتر نیز ارائه می‌شود.

Clevo در واقع سازنده کیت‌هایی است که در اختیار سازندگان لپ تاپ قرار می‌گیرد و مشخصه‌های خاصی هم دارد که در همه سازندگان لپ تاپ‌های گیمینگ یکسان است. ما در ادامه قصد داریم که نمونه‌ای از یک ارتقا کارت گرافیک را توسط یوروکام بررسی کنیم. توجه داشته باشید که این تنها یک نمونه است و نمی‌توان آن را به تمام لپ تاپ‌ها بسط داد.

ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ با Eurocom P150EM

لپ تاپی که ما در این مطلب قصد داریم برای ارتقا آماده کنیم، Eurocom P150EM Racer نام دارد. این لپ تاپ به‌طور کلی با عنوان Clevo P150EM طراحی شده است. در داخل این محصول، یک پردازنده چهار هسته‌ای Core i7-3740QM، ۸ گیگابایت حافظه رم DDR3 و یک حافظه داخلی SSD همراه با کارت گرافیک GeForce 675MX قرار گرفته است.GeForce 675MX یک کارت گرافیک مبتنی بر کپلر است که با ۹۶۰ هسته CUDA طراحی شده است و برای آزمایش ما بسیار مناسب است.

بیشتر بخوانید: روش ریست کردن لپ تاپ لنوو؛ دلایل و راهکارها

توجه داشته باشید که انویدیا دو پردازنده گرافیکی مختلف با شماره مدل GeForce 675MX دارد. نمونه قدیمی‌تر، مبتنی بر Fermi بوده و سرعت آن بسیار پایین‌تر است. اگر می‌خواهید که تنظیماتی در طی این ارتقا نداشته باشید، این کارت گرافیک مناسب کار شما است و به خودی خود قابل استفاده خواهد بود. بنابراین، ما برای ارتقا سعی می‌کنیم که از یوروکام کیت GeForce GTX 980M استفاده کرده و کار را شروع کنیم.

آموزش ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ

با پیش زمینه‌هایی که ارائه کردیم، حال قسمت فیزیکی این به‌روزرسانی بسیار ساده خواهد بود، اما به یکسری نکات باید توجه کنید.شما ابتدا باید به VGA یوروکام رفته و ببینید که آیا این شرکت، GPU مورد نظر را برای مدل لپ تاپ شما به فروش می‌رساند یا خیر. یوروکام علاوه بر واحدهای Alienware، از واحدهای Clevo نیز پشتیبانی می‌کند.

وقتی که GPU مناسب را برای لپ تاپ خود پیدا کردید، مشخصات و راهنمای آن را دقیق مطالعه کرده و با لپ تاپ خود مقایسه کنید. برای این کار، شما باید یک بایوس با لول مشخص روی لپ تاپ خود داشته باشید. حتی ممکن است که در ادامه یک پاور بریک با لول بالا نیز نیاز داشته باشید. این موضوع ممکن است که خیلی از کاربران را از این کار منصرف کند. اما به هر حال، نیازمند این کار است و باید به آن توجه کنید.

بیشتر بخوانید: لیست کاملی از بهترین سیستم ها برای تدوین فیلم و میکس

افرادی که دلهره و استرس این کار را ندارند، با یک بایوس به‌روز شده، اکنون وقت آن رسیده است که درایورهای انویدیا موجود در لپ تاپ مجهز به GeForce 675MX را خارج کنید. سپس پاور را قطع کرده و لپ تاپ را نیز از برق کشیده و باتری را در بیاورید. یوروکام در این زمینه هشدار داده است که باید یک سری اقدامات احتیاطی معمول ESD را انجام داده و لپ تاپ اتصال کوتاه کنید. همین ابتدا شما باید بدانید که این یک کار پرخطر است و ما قصد داریم که با احتیاط کامل پیش برویم. بنابراین رعایت تمام این مراحل الزامی است.

ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ

شما باید حداقل الکتریسیته ساکنی که در لپ تاپ وجود دارد را تخلیه کرده و بتوانید رطوبت را از لپ تاپ خارج کنید. بهتر است که مدت زمانی بعد از خاموش کردن لپ تاپ صبر کرده و با خنک شدن لپ تاپ، کار را ادامه دهید. روی P150EM چهار پیچ را خارج کرده و آن‌ها را از درپوش دربیاورید. در دیگری هم روی لپ تاپ وجود دارد که درایو ۲.۵ اینچی را پوشش داده است.

بیشتر بخوانید: آشنایی با کارت گرافیک اکسترنال

اگر شما قصد داشتید که قطعات دیگر  لپ تاپ را نیز به‌روزرسانی کنید، ما نیاز داشتیم که کل هارد درایو را برای قرار دادن SSD خارج کرده یا حداقل به اسلات mSATA دسترسی پیدا کنیم تا زمان دسترسی به درایو مورد نظر نیز شرایط آسانی داشته باشیم. اگرچه هم اکنون درب اصلی باز شده است و شما به GPU و CPU دسترسی کامل دارید.

ارتقا پردازنده لپ تاپ

بسیاری از گیمرهای حرفه‌ای، خیلی از اوقات نیازی به استفاده از سریع‌ترین پردازنده مرکزی روی لپ تاپ خودشان ندارند، اما اگر در کنار بازی، کارهای مهم دیگری روی لپ تاپ خود انجام می‌دهید، می‌توانید ارتقا پردازنده را نیز در نظر داشته باشید.

اگر نگران ماندگاری باتری لپ تاپ خود هستید، یا انکود و ویرایش را به‌صورت متعدد انجام می‌دهید، می‌توانید با تعویض پردازنده خود و ارتقا آن به جدیدترین و بهترین پردازنده مرکزی، شرایط بهتری در این زمینه داشته باشید. تراشه موجود در P150EM کاملا برای این کار مناسب است. سرعت ارائه شده توسط پردازنده Ivy Bridge دارای سرعت کلاک ۲.۷ گیگاهرتزی بوده و از توربو بوست نیز تا میزان ۳/۷ گیگاهرتز پشتیبانی می‌کند.

احتمالا Haswell پردازنده بهتری است، اما اگر صادق باشیم، Ivy Bridge هنوز هم می‌تواند امکانات خاص خود را داشته باشد. در این مطلب، ما نیازی به ارتقا پردازنده مرکزی لپ تاپ نداریم و به همین دلیل زیاد روی آن بحث نمی‌کنیم. شما اگر بخواهید که عملکرد خوبی در اجرای تسک‌های چندتایی داشته باشید، Core i7-4720HQ تقریبا هم سرعت با همان پردازنده قدیمی Ivy Bridge است که در یوروکام P150EM داریم. بنابراین نیازی به ارتقا آن ندارید و در این مرحله می‌توانید از آن بگذرید.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید مانیتور برای کارهای گرافیکی

GPU برای بازی اهمیت بیشتری دارد

علیرغم اینکه کارت گرافیک قبلی این لپ تاپ گزینه مناسبی است، اما نمی‌تواند عملکرد GeForce GTX 980M را داشته باشد. حتی بهتر از آن، کیت ارتقا GeForce 980M از یک بافر ۸ گیگابایتی استفاده می‌کند و شما با آن دیگر نیازی به حافظه رم بالاتر هم نخواهید داشت. وقتی که شما با چنین کارت گرافیکی بازی GTA V را تجربه کنید، خواهید دید که کار خوبی در ارتقا کارت گرافیک انجام داده و هیچ نیازی هم به حافظه رم اضافی ندارید.

برداشتن لوله‌های حرارتی در ارتقا کارت گرافیک

برای دسترسی به پردازنده گرافیکی، شما باید سه پیچ موجود در لوله حرارتی هسته GPU برداشته و سه پیچ دیگر را از روی لوله حرارتی تنظیم کننده‌های ولتاژ و حافظه رم نیز خارج کنید. لوله‌های حرارتی در واقع مکانیزم‌های خنک کننده‌ای هستند که با دمیدن هوای خنک، گرما را از هر جایی دما در آن زیاد باشد، خارج می‌کنند.

ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ

هنگامی که هر هفت پیچ را دو لوله حرارتی برداشتید، می‌توانید از تب‌های کاغذی در لوله‌های گرمایی استفاده کرده و آن‌ها را به آرامی از سطح خارج کنید. لوله‌های حرارتی ممکن است که در واقع از خمیر حرارتی ذوب شده به GPU چسبیده باشند. بنابراین، اگر نمی‌توانید آن‌ها را تکان دهید، جایی برای نگرانی نیست. در همین زمان، می‌توانید کمی فشار آورده و کم کم لوله‌ها را خارج کنید. کمی تکان دادن لوله‌ها در اطراف آن نیز می‌تواند به شکستن مهر و موم و خمیر حرارتی کمک کند.

با جا به جایی هر دو لوله حرارتی، اکنون به ماژول MXM دسترسی خواهید داشت. دو مهره شش ضلعی نیز روی آن وجود دارد که باید جدا شود. برای شل کردن آن‌ها، می‌توانید از آچار جعبه‌ای کوچک، آچار هلالی، انبر یا پیچ گوشتی تخت استفاده کنید. پس از شل شدن آن، هر دو را با استفاده از انگشتان خود خارج کنید. ماژول را به آرامی با زاویه از محفظه بیرون کشیده و سعی کنید که به دیگر قسمت‌ها برخورد نداشته باشد. این ماژول همانند حافظه رم بسیار بزرگ است و تقریبا از سمت خزه‌ها در شکاف مخصوص با خود قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: جامع ترین راهنما خرید کارت حافظه مناسب دوربین و گوشی

کیت واحدی که ما آماده کرده‌ایم، شامل ماژول MXM یا Mobile PCI Express است و همان دو لوله حرارتی، پیچ و سیستم‌های دیگر GPU را در خود دارد. بیشتر پیچ‌ها و جابه‌جایی‌ها کاملا یکسان به نظر می‌رسد، اما شما برای ایمنی بیشتر، بهتر است که از لوازم جانبی دیگر نیز برای جای دادن آن‌ها استفاده کنید. لوله‌های حرارتی کمی متفاوت دیده می‌شوند، بنابراین می‌توانید برای اینکه این المان‌ها تطابق بیشتری با GPU 980M داشته باشند، از لوله‌های جدید استفاده کنید.

نصب کارت گرافیک جدید 980M شباهت زیادی به نصب حافظه رم دارد. شما باید اتصال لبه را تا قسمتی که به سمت اسلات می‌رسید، بلغزانید و سپس آن را کمی فشار دهید تا در هنگام خم شدن، به‌ صورت کامل از اسلات خارج شود.

ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ

اکنون دو مهره شش گوشه را که قبلا برداشته‌اید، در این قسمت وارد کرده و آن‌ها را با یک پیچ گوشتی تخت، کمی بچرخانید تا به عقب نروند. لوله‌های حرارتی را نصب کرده و اطمینان حاصل کنید که از بخش پلاستیکی آن نلغزیده و دقیقا سر جای خود قرار گیرد.

احتیاط لازم هنگام نصب لوله حرارتی

هنگام اتصال لوله حرارتی که روی هسته GPU قرار می‌گیرد، باید خیلی با احتیاط عمل کنید. برخلاف پردازنده مرکزی که دارای یک سیستم پخش کننده گرمایشی یکپارچه برای محافظت از آن است، هسته GPU مستقیما در معرض بیشترین خنک سازی قرار دارد. فشار کم و زیاد روی لبه سبب می‌شود که به سادگی از بین برود. پخش کننده گرما از پیچ‌های نسبتا کوچک استفاده می‌کند. بنابراین، آسیب رساندن به هسته‌های آن، صدمات جبران ناپذیری را وارد خواهد کرد و باید احتیاط بیشتری داشته باشید.

با نصب تمام چیزهایی که قبلا درآورده بودید، درپوش زیرین آن را نیز گذاشته و سپس باتری را سر جایش قرار دهید. لپ تاپ را به پاور متصل کرده و اجازه دهید که شارژ شود. اگر همه کارها را به درستی انجام داده باشید، می‌توانید لپ تاپ را روشن کرده و صفحه لپ تاپ را مشاهده کنید. با این حال، به یاد داشته باشید که در اکثر لپ تاپ‌ها، گرافیک یکپارچه وجود دارد و قبل از استفاده از کارت گرافیکی که به‌صورت جدا متصل کرده‌اید، ابتدا باید IGP راه اندازی شود. این کار کمی زمان‌بر است و بنابراین با کمی صبر و حوصله می‌توانید سیستم را روشن کنید.

ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ

توجه داشته باشید که ما در این مقاله، از یوروکام به عنوان یکی از تامین کنندگان اصلی کارت گرافیک جدا برای لپ تاپ‌ها یاد کردیم. برندهای مهم دیگری هم در این زمینه فعالیت می‌کنند که می‌توانید کارت گرافیک خود را از آن‌ها تهیه کنید. دریافت مشاوره از متخصصین این حوزه نیز به شما کمک می‌کند که کار را با ایمنی بهتری انجام دهید.

بیشتر بخوانید: لیستی 10 تایی از بهترین کارت گرافیک ها برای ماینینگ

کلام آخر

می‌دانیم که درایورهای مرجع دیگر با GPU های جدید کار نمی‌کنند. درایورهای انویدیا، پیش از اینکه اجازه نصب و راه اندازی قطعه سخت افزاری را بدهد، امضای آن را بررسی می‌کنند. اگر قصد ارتقا کارت گرافیک خود را داشتید، می‌توانید قطعه سخت افزاری خود را از بازار تهیه کرده و سپس با تهیه درایور مربوط به آن، روال نصب را پی بگیرید.

پس از نصب کارت گرافیک جدید، می‌توانید از برنامه Ungine 4.0 برای تست آن استفاده کنید. این برنامه، یک سنجش بنچمارک سنگین روی پردازنده گرافیکی شما اعمال می‌کند و در عین حال، دمای آن را نیز هنگام تست به نمایش می‌گذارد.

برحسب اطلاعاتی که در دفترچه راهنمای قطعه آماده است، باید دما در حد استاندارد قرار بگیرد. در صورتی که دمای نمایش داده شده بیشتر باشد، می‌توانید دوباره پشت لپ تاپ را باز کرده و با تغییر جایگاه آن و لغزاندن در زیر خنک کننده، می‌توانید تست را دوباره تکرار کنید تا در نهایت به میزان مشخص دمای یاد شده دست پیدا کنید. این تست‌ها بسیار مهم هستند و در ابتدا باید کمی وسواس به خرج دهید تا در نهایت بتوانید به محدوده عملکرد طبیعی آن دست پیدا کنید.

ارتقای کارت گرافیک از نگاه مقداد آی تی؟

برای ارتقا کارت گرافیک ابتدا باید شرکت سازنده و مدل کارت گرافیک رایانه را بیابید. سپس اقدامات دیگری را که شرح کامل آن ها در این مقاله آمده، انجام دهید.

از کجا بدانیم چه کارت گرافیکی داریم؟

به Control Panel بروید و Hardware and Sound را باز کنید. روی Device Manager کلیک کنید. منوی کشویی Display adapters را باز کنید. پس از اینکه کارت گرافیک خود را شناسایی کردید، مطمئن شوید که از جدیدترین درایورها استفاده می کنید.

چه کارهایی برای تقویت کارت گرافیک می توان انجام داد؟

به روز رسانی درایوها. اورکلاک کردن کارت گرافیک. ارتقای رم کامپیوتر. نصب ssd بر روی سیستم و...

شما میتوانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.